Какво е важно да се знае при избора на ключ или заключваща система за нашата кола? Когато закупим нов автомобил на този въпрос не се налага да си отговаряме. Други хора преди нас са решили това и те са производителите на автомобила. Такива вече са взели това решение.
Не всеки има възможност да си купи нова кола и затова се принуждава да купи кола втора употреба. Това налага да се вземат някои решения и едно от тях е дали да оставим стария ключ или да го подменим с нов. Ако се спрем на второто тогава трябва да решим, с какъв точно ключ да сменим стария? Ето и малко информация по въпроса:
Най-общо казано автомобилните ключове се разделят според формата им на прави, сгъваеми и най-новите в бранша безконтактни. Този вид ключове са най-практични и дават възможност да отключите и да стартирате двигателя на вашата кола, без да пипате ключа. Много удобно и лесно. Както във всяка сфера така и при изработването на автомобилни ключове постоянно се правят иновации. От далечната вече 1995 година беше въведена и имобилайзерна система в ключовете за коли. Тези автоключове съдържат в себе си едно вградено устройство наречено транспондер. На кратко казано те са устройства, които са кодирани точно за съответния автомобил и целта им е да предотвратят кражбата му. Транспондерите са много видове наброяват малко над 50. Ето и най-често използваните – променлив, генерация и с фиксиран код. Тези транспондери по принцип трябва да се клонират и кодират, но това става само в съответния автомобил и може да стане по няколко начина има различни варианти са това, но за целта са необходими техника и умения, които притежават само професионалните ключари така, че възползвайте се от професионалния им опит.