За по-специфичните нужди касаещи заключване на по-специални врати съществуват и различни модели брави. Сред тях са:

Първият по-специфичен, сравнително нов продукт, който е и един от най-скъпите в бранша е така наречената шифрова брава. От наименованието на бравата става ясно, че това е по-специфичен вид брава и обикновено се използва за по-скъпи и ценни места. Те могат да се използват за заключване на вили и имоти, които не се ползват твърде често или такива, където има прекалено висока престъпност. Тъй като наличието на код до някъде затруднява честото отключване и заключване. Този вид брава може да се използва и за заключване на сейфове.

Другият вид брави, които се появи с появата на ролетните щори са така наречените брави за ролетни щори. Ясно е тяхното предназначение те се използват главно за заключване на външни ролетни щори на различни офиси и магазини. Те се използват през всички  сезони на годината.

Следващият по-специфичен вид брава, които ще споменем това е бравата тип „Греда“. Този тип брави обикновено са с двустранно заключване и двуструнен секретен патрон. Този тип брава също е доста надеждна и не е никак евтина, но в повечето случай сигурността си струва цената.

Все по-широко и масово започнаха да се монтират алуминиеви и pvc дограми. Нормално е и да има и по-специфични за тях брави или това са бравите предназначени за дограми.

Последния вид брава са така наречените електрически насрещници. Те могат бъдат електрически насрещник с памет и блокада или универсален. Могат да се използват като за лява така и за дясна врата. С това се изчерпва класацията на по-специфичните брави, а ако вашите нужди са такива остава само да се възползвате и да закупите най-подходящата за вас брава или да се консултирате със специалист ключар.