Историята на ключарския занаят произхожда още от времето на древни гърци, римляни, египтяни и други култури в Изтока, включително китайски. Всеки един народ от тях имал хора, които се занимавали с ключарство и знаели за направата на брави. Най-честата вярата е, че първата ключалка била преносима, ​​използвана за защита от крадци на стоки, които били прекарвани на кораби в сандъци. Този вид заключващи механизми били познатите в наши дни катинари.

Катинарът и специалният механизъм за заключване бил използван широко и в поддържане на затворници под ключ. В продължение на стотици години бравите са били използвани в затвора и за заключване на ценности. Те обикновено са изработени от желязо, бронз или месинг, с груба структура. Въпреки това, вътрешния заключващ механизъм остава прост и лесен за разбиране. Кой не е запознат с тежката топка и верига, прикрепена към крака на затворниците?

От ключарството идват два от термините за ковач. Ковачът е физическо лице, което работи с метал и стомана. През Средновековието, ковачът изработвал бойните части за своя цар и подковите за коне на рицари. В работата на ковача започнали да се включат повече заключващи механизми и да се специализира в работа по брави, тъй като тази точка на работа на ключари е призната за своя собствена професия. По време на началото на 1900-те години, по-точно 1930 действителната конфигурация на брави започнала да се променят, както и това защо с увеличаване на престъпността има нужда да бъдат подобрявани мерките за сигурност. Нов вид на заключване е въведен с първото поле обратимо с типичен демонтаж на бравата. Този нов „ъпгрейд“ направил по-трудно за хората да избират ключалка. Ключарството е една от най-ранните форми на инженерни в сигурността на устройствата. Въпреки това ключарството може да изглежда като безобидна кариера в миналото е имало въпроси относно знанията, които притежават около заключващи системи. Спорът произтича от дебата дали информацията ключар трябва да остане частен случай или да е публично достояние.