Случвало ли ви се е да загубите ключа от дома си. В подобна ситуация изпада всеки трети човек и в това няма нищо обезпокоително, стига да имате на разположение ключар.

Въпреки че процесът е прост и може да бъде овладян с някоя и друга практиката, понякога може да се окаже и доста коварен, ако решите сами да се избавите от неловкото положение.

Много от типовете брави и ключове изисква голяма доза търпение за разкодирането им, а за такова повечето обикновени хора не са съвсем насяно.

За да започнете работа по отключване на врати и прозорци, първо научете начините за работа на вашите механизми.

Съществуват някои ключалки, които са оборудвани със специални заключващи системи на ПИН и резе, което се състои от цилиндър. Такъв може да се върти в рамките на своя корпус. Когато е заключена системата, цилиндърът се задържа на място от няколко двойки игли. Най-горният болт на всяка двойка се подава в двата цилиндъра и корпуса, като по този начин предотвратява излишното завъртане на цилиндъра. Когато се постави на правилния ключ, такъв избутва двойките щифтове, така че вече иглите не влизат в цилиндъра. Когато това се случи, механизмът се задейства и ключалката ще се отвори.

Обърнете внимание на пет чифта пин кода, в случай, че ключалката има такъв. Жълтите щифтовете влизат в двата цилиндъра и сребърен корпус. Пружините осигуряват устойчивост да запази изводите на място.

Когато се постави ключът, каналите и билата на ключа бутат изводите до правилните височини, така че всички жълти игли са напълно извън цилиндъра, като по този начин позволяват на механизма, да се обърне в ключалката и отварянето да стане лесно.